Cateva din cele mai frecvente intrebari pe care le aveti cand simtiti nevoia de a va adresa unui preot sunt: „Cand si cum ma pot spovedi si impartasi?”, „Se pot face slujbe acasa pentru un bolnav grav?”, „Cand se poate face sfestanie in casa?”. Iata cateva indrumari:
1. Consilierea duhovniceasca individuala
Poate ca s-a implinit vremea cuvenita pentru a va spovedi sau a primi Sfanta Impartasanie. Poate ca e prima oara cand va apropiati de randuielile bisericesti ortodoxe. Sau poate pur si simplu aveti nevoie de un sfat pentru suflet si viata. Luati legatura cu preotul, fara sa amanati. Este bine sa va alegeti un preot duhovnic pe care sa nu il schimbati. Astfel, aveti posibilitatea ca acesta sa va cunoasca si sa va indrume in cunostinta de cauza si pe termen lung.
Pentru fiecare ortodox, copil, tanar, adult sau varstnic, fiecare zi aduce incercari, greutati ale vietii de familie, personale sau, unde e cazul, profesionale. Sub povara acestor greutati, dar si a propriilor greseli si pacate, sufletul credinciosului simte nevoia apropierii si impacarii cu Dumnezeu. Iar aceasta se poate implini, pentru fiecare om in alt ritm si cu alt efort, dupa cum ingaduie Dumnezeu.
Spijinul sufletesc pe care duhovnicul il ofera este un castig pentru credincios in lupta lui cu pacatele sau problemele apasatoare. Iar cu ajutorul lui Dumnezeu, avem sansa sa ne innoim mereu, sa ne ridicam din aceasta apasare. Cum? Cu post – randuit dupa puteri fiecaruia de catre duhovnicul lui -, cu rugaciune indrumata de preot si, mai ales, cu Sfanta Spovedanie si Sfanta Impartasanie.
Relatia fiecarui crestin ortodox cu preotul duhovnic este individuala. Ea se intemeiaza pe credinta dreapta ortodoxa, pe confidentialitate si pe temeinicia comunicarii dintre credincios si duhovnic. Nevoile sufletesti ale unui credincios nu seamana cu ale altuia, desi par uneori a fi de acelasi fel. Tot astfel, ceea ce duhovnicul, cu grija parinteasca si atentie, randuieste unui credincios nu seamana cu ce ii foloseste altuia.
In Parohia Belu Pieptanari, ii puteti gasi pe preotii Bisericii Sfanta Ecaterina fie personal la biserica potrivit PROGRAMULUI SLUJBELOR, fie telefonic la numerele afisate in pagina CONTACT.
2. Vizita preotului la domiciliul unui bolnav grav
Exista numeroase moduri si ocazii in care familia si apropiatii unui om bolnav il pot ajuta pe acesta prin rugaciune:
– Participarea rudelor, nasilor si prietenilor la Sfanta Liturghie si la Sfantul Maslu, rugandu-se pentru cel in suferinta. Mentionati-l pe respectivul credincios ortodox bolnav in pomelnicele cu vii pe care le dati preotilor in biserica;
– Rugaciunea staruitoare a familiei si prietenilor pentru cel bolnav, asa cum este randuita in cartile de rugaciuni. Orice crestin ar trebui sa le aiba in casa;
– Chemarea preotului la capataiul unui bolnav grav sau nedeplasabil.
Preotul poate veni la domiciliul bolnavului pentru a-l asista in Sfanta Spovedanie si Sfanta Impartasanie. La fel si pentru a hotari daca este potrivita o slujba de Sfant Maslu desfasurata dupa randuielile Bisericii. Parintele duhovnic poate veni si pentru a acorda consiliere duhovniceasca suferindului si familiei acestuia.
In Parohia Belu Pieptanari, pentru vizite duhovnicesti la domiciliul bolnavilor, credinciosii au la dispozitie numerele de telefon ale preotilor Bisericii Sfanta Ecaterina – vezi pagina CONTACT.
3. Slujba Aghiasmei Mici pentru sfintirea locuintei – Sfestanie
Atunci cand folosim termenul popular de sfestanie, ne referim, de fapt, la Slujba Aghiasmei Mici sau Sfintirea cea mica a apei. Prin urmare, in centrul acestei slujbe savarsite de preot sta apa sfintita. Sfintirea propriu-zisa a apei poate fi facuta in biserica sau chiar in casa credinciosului.
Cu prilejul sfestaniei facute in locuinta credinciosilor, participantii (familia credinciosului, eventual nasii, daca se doreste etc) sunt stropiti cu Aghiasma Mica si toate camerele casei sunt stropite la randul lor. In acelasi timp, se rostesc anumite rugaciuni pentru binecuvantarea casei si pentru sanatatea sufletului si a trupului credinciosilor. Adesea, gospodinele aseaza pe masa de slujire ulei, faina, malai, vin si alte feluri de roade. Scopul este ca acestea sa fie binecuvantate in cadrul sfestaniei, spre folosul celor ce vor manca bucate preparate cu aceste ingrediente.
O slujba de sfintire a locuintei se poate oficia in orice anotimp si in orice luna a anului, in zi de post. Daca nu se poate mai des, este bine ca fiecare credincios sa cheme preotul macar o data pe an. Aceasta pentru ca “sfestania este pentru casa ceea ce este spovedania pentru om”. Simtim cu totii nevoia ca, si in casa noastra, sa primim ajutorul rugaciunii preotului, pentru a curati toata lucrarea cea rea care este legata de pacatele oamenilor sau de alte pricini. Resfintirea casei, impreuna cu spovedania noastra in Biserica, ne reapropie de Dumnezeu.
De aceea, sfestania se face fie intr-unul din cele 4 posturi principale de peste an (al Craciunului, al Pastelui, al Sf. Petru si Pavel, al Adormirii Maicii Domnului) sau miercurea ori vinerea. Credinciosul care solicita sfestania se pregateste astfel, prin postit si prin propriile rugaciuni, pentru aceasta slujba de curatire.
Ceremonia religioasa desfasurata de preot are legatura cu chemarea si primirea in casa a lui Dumnezeu, pe care preotul, impreuna cu credinciosii, il roaga sa binecuvanteze acea casa. De aceea, inainte de a chema preotul, casa trebuie curatata si randuita, caci lucruri murdare sau neoranduite nu se pot stropi cu Aghiasma Mica – apa sfintita insotita de rugaciuni catre Dumnezeu, Mantuitorul si Maica Domnului. Iar oamenii trebuie sa se ingrijeasca de propria lor curatenie, trupeasca si sufleteasca – prin post, rugaciune si infranare de la pacate.
Iata ce va este de folos pentru slujba de sfestanie:
– o masuta acoperita, asezata spre rasarit, pe care sau langa care se afla icoana principala a casei
– un vas cu apa, larg ca sa se poata sfinti Aghiasma Mica in el
– lumanari din ceara
– tamaie, carbune si catuia in care acestea vor arde (sau stabiliti ca le aduce preotul)
– icoana (pusa pe masa sau daca exista deja pe perete invecinat)
– pomelnicul cu numele credinciosilor care locuiesc in casa si, eventual, apropiatii care ii viziteaza des
– paine, ulei, faina, malai, daca se doreste binecuvantarea acestor roade lasate de Dumnezeu.
Pentru a stabili, impreuna cu preotul, data si ora potrivite pentru desfasurarea slujbei de sfintire a Aghiasmei Mici, sfestanie, la dumneavoastra acasa, contactati preotii Bisericii Sfanta Ecaterina – fie personal la biserica potrivit PROGRAMULUI SLUJBELOR, fie telefonic la numerele afisate in pagina CONTACT.