Sfintirea catapetesmei – Slujba arhiereasca, 06 iunie 2021

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu si cu bucurie duhovniceasca, va invitam sa ne fiti alaturi la un eveniment deosebit. Slujba pentru sfintirea catapetesmei Bisericii „Sfanta Mare Mucenita Ecaterina”, are loc duminica, 06 iunie 2021, incepand cu ora 8:00. Slujba, urmata de Sfanta Liturghie, va fi oficiata de Preasfintitul Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar – Arhiepiscopia Bucurestilor, cu sobor de preoti. In ajun, se va face slujba Vecerniei (sambata, 05 iunie, ora 17:00).

ACTUALIZARE: Vedeti, in texte si imagini, in pagina Galerie foto – Sfintirea catapetesmei, cum a decurs acest eveniment.

Privita cu uimita emotie de cei ce ne viziteaza, catapeteasma impresioneaza prin monumentalitate si migala sculpturii manuale in lemn de stejar. Catapeteasma a fost executata cu Inalta Binecuvantare a Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Iconostasul face parte din cele peste 300 de lucrari create de vrednicul de pomenire preot-sculptor Niculescu Gheorghe. A fost ultima lucrare a parintelui de la Buzau, terminata cu putin timp inainte de trecerea sa la Domnul, in 2019. De aceea, pentru comunitatea noastra de credinciosi, ea are – pe langa valoarea religioasa si artistica – o valoare sufleteasca aparte.

Catapeteasma a permis integrarea armonioasa a vechilor icoane transferate din iconostasul provizoriu, asezat in 1943, la construirea Bisericii „Sfanta Ecaterina”. Lemnul de stejar si stilul sculpturii sunt armonizate cu usile de lemn de stejar sculptat manual, montate tot in 2019. Vedeti aici un scurt ISTORIC al bisericii noastre si al lucrarilor ample de renovare care au precedat montarea noii catapetesme, sub coordonarea parintelui paroh Mihai Gheorghe, in perioada 2004-2021.

In ortodoxie, catapeteasma sau iconostasul mai este numit(a) si „tampla” bisericii. Este peretele de lemn sau de zid, impodobit cu icoane, care desparte altarul de naos, adica zona centrala a bisericii. Vedeti detalii aici.

Nota: Participantii la Slujba pentru sfintirea catapetesmei si la Sfanta Liturghie sunt rugati sa ramana in exteriorul bisericii, sa pastreze distanta sociala de 1,5 m fata de celelalte persoane si sa poarte masca sanitara de protectie pe toata durata slujbei, respectand masurile impuse de autoritati, care vor fi prezente la fata locului.