Prohodul Domnului 2023

In Saptamana Patimilor Mantuitorului Nostru Iisus Hristos 2023, credinciosii Parohiei Belu Pieptanari si-au unit glasurile in rugaciune! In Vinerea Mare, alaturi de preotii Bisericii Sfanta Ecaterina, ei au inaltat tanguitoarea cantare – Prohodul Domnului. Gasiti mai jos imagini din timpul slujbei si al procesiunii de inconjurare a bisericii.

Prohodul Domnului aminteste de dureroasa succesiune a torturilor la care a fost supus Hristos, fara vreo vina, pentru salvarea noastra. Coroana de spini, purtarea crucii pe Golgota, rastignirea, piroanele in maini si picioare, sulita impunsa in coasta, otetul pe buze. Moartea, coborarea trupului de pe cruce, sub lacrimile Maicii Preacurate si in cutremurarea oamenilor si a pamantului. Dar, cea mai importanta idee din Prohodul Domnului este pogorarea lui Hristos in iad, pentru a surpa moartea.

În mormânt, Viaţă, / Pus ai fost, Hristoase, / Şi s-au spăimântat oştirile îngereşti, / Plecăciunea Ta cea multă preamărind.
Dar cum mori, Viaţă, / Şi cum şezi în mormânt ? / Şi împărăţia morţii Tu o zdrobeşti / Şi pe morţii cei din iad îi înviezi?
Te mărim pe Tine, / Iisuse Doamne, / Şi-ngroparea îţi cinstim şi patimile, / Că din stricăciune Tu ne-ai izbăvit.
Cel ce-ai pus pământul / Cu măsuri, Hristoase, / Astăzi şezi în mic mormânt, Ziditorule, / Şi din gropi, pe cei ce-au murit înviezi. [vezi textul integral aici]