Postul Pastelui 2020

Cand crestinii ortodocsi au inceput pregatirea duhovniceasca si trupeasca pentru Postul Pastelui 2020, in 02 martie, viata Bisericii si a comunitatii romanesti inca decurgea in firescul ei de 2000 de ani. Imnurile de pocainta din Canonul Mare al Sfantului Andrei Criteanu au rasunat cu smerenie intre 02 si 05 martie. In Sambata Sfantului Teodor (07 martie) s-a facut pomenirea celor adormiti si inceperea Sarindarelor. Duminica Ortodoxiei (08 martie) a prilejuit cuvant de invatatura despre cum a unit credinta ortodoxa poporul roman, in istoria lui de veacuri nedezlipita de Biserica.

Apoi, a devenit tot mai dificil contextul epidemiei internationale de Covid-19 si al unor masuri succesive luate si in Romania. Participarea credinciosilor la adunari publice, activitati colective culturale, religioase etc a fost restransa treptat, pana la interzicerea prezentei la slujbe.

Efectul sufletesc si mental asupra credinciosilor s-a resimtit in dileme adanci de constiinta din cauza interdictiei de a participa la slujbe. S-a adaugat tristetea de a nu mai interactiona intru Hristos in comunitate. Multi au avut sentimente de teama pentru nepregatirea cum se cuvine a sufletului in post. In plus, a aparut ingrijoarea pentru cei aflati in nevoie in Romania si in tari mai afectate de noul coronavirus.

Rani adanci pe suflet, pentru credinciosi, precum si pentru slujitorii Domnului in bisericile goale, se vindeca insa spiritual! Cum? Prin intarirea in credinta, sporirea rugaciunii pentru oprirea molimei si solidaritatea tuturor in ajutorarea spitalelor, bolnavilor, saracilor. Un efort consistent, al Bisericii Ortodoxe Romane, organizatiilor umanitare si poporului, s-a transpus in rugaciune, donatii si gesturi de omenie. Acest efort a raspuns poruncilor Mantuitorului Nostru Iisus Hristos, care ne cheama la iubire de aproapele, iertare si milostenie.

Duminica Sfintei Cruci – 22 martie 2020

Duminica Sfintei Cruci a fost ultima slujba din Postul Pastelui 2020 la care au mai putut participa macar cativa credinciosi. Slujba s-a desfasurat in curtea Bisericii Sf. Ecaterina a Parohiei Belu Pieptanari. A fost marcata de masuri speciale si respectarea distantarii sociale (sub 100 de participanti, distanta minima 1,5m). Totusi, chiar si asa, trairea duhovniceasca i-a ajutat pe oameni sa castige alinare, curaj si nadejde in Domnul. Prin rastignirea Sa pe cruce si prin Inviere, El ne-a dat sansa tamaduirii si mantuirii sufletelor noastre. Clic aici pentru VIDEO…

Intrarea Domnului in Ierusalim (Floriile) – 12 aprilie 2020

Slujba Floriilor 2020 a fost oficiata de preotii Bisericii Sfanta Ecaterina intr-o emotie necunoscuta pana acum, cauzata de lipsa credinciosilor. Gandul a fost la cei bolnavi, cei tristi si cei tematori, aflati in spitale, in azile sau in casele lor. Slujitorii Domnului au savarsit Sfanta Liturghie si s-au rugat pentru incetarea pandemiei. Au sfintit ramuri de salcie, asa cum, cu aproape 2000 de ani in urma, credinciosii intampinau pe Hristos in Ierusalim. Voluntarii bisericii au impartit, in limita posibilitatilor, crengute sfintite unor credinciosi din parohie.

Joia Mare – Sfanta Liturghie si Denia Celor 12 Evanghelii – 16 aprilie 2020

In Biserica Sf. Ecaterina – Belu Pieptanari, Joia Mare a insemnat o noua zi fara credinciosi, la Sfanta Liturghie si Denie. Sa ne amintim, cu luare aminte si smerenie la lectiile Domnului. In Joia Mare din 2019, peste 100 de oameni au ascultat cu intensa traire duhovniceasca invatatura ‘celor 12 Evanghelii’. Tot in 2019, Prohodul Domnului a fost cantat de peste 120 de credinciosi si duhovnicii lor. Acum, el a fost savarsit de preoti, singuri in lacas, dar vegheati de Preasfanta Treime si de Maica Domnului. Clic aici pentru VIDEO…

Invierea Domnului – 19 aprilie 2020

Pentru orice bun crestin, oricata vreme de restriste i-ar fi dat sa traiasca, semnificatia Invierii Domnului este clara si nezdruncinata. Hristos a venit pe pamant pentru noi. S-a intrupat si a luat asupra sa pacatele noastre, pentru a impaca pe oameni cu Dumnezeu si a ne mantui. A patimit pentru noi, a murit si a inviat, oferindu-ne viata vesnica in Imparatia Cerurilor. Orice incercare a vietii o purtam cu demnitate si cu credinta nestramutata, iar Dumnezeu ne va ridica. In 2019, peste 550 de credinciosi au luat Lumina Sfanta a Invierii de la biserica noastra. Anul acesta, prin doar 5 voluntari si 2 preoti, cu ajutorul Domnului, peste 1.000 de apartamente si case din parohie s-au luminat cu speranta Invierii!

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Purtatorul de Biruinta – 23 aprilie 2020

Biserica nu este, de fapt, niciodata goala si nici invinsa: „Si portile iadului nu o vor birui pe dansa.” Biserica e intotdeauna plina de sfinti. Vii si prezenti, veghetori prin rugaciunile lor, stiute si nestiute de noi. Dumnezeu si Preasfanta Treime sunt in biserica si pretutindeni, pururea. Iar rugile Maicii Domnului, ale ingerilor, apostolilor si mucenicilor lucreaza mereu pentru noi! Chiar si atunci cand credinciosii pot doar urmari slujbele la Trinitas TV sau online, puterea Sfintei Liturghii e biruitoare. Intocmai ca si Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Purtator de Biruinta asupra balaurului, asupra vrajmasului, asupra raului. In lupta noastra cu pacatul, cu slabiciunea, cu boala, cu teama sau deznadejdea, sa fim invingatori, ca Sfantul Gheorghe! Asa sa ne ajute Dumnezeu!