La sarbatoarea bisericii noastre care poarta hramul Sf Ecaterina, pe 25 noiembrie 2016, peste 400 de credinciosi din Parohia Belu Pieptanari au participat la Sfanta Liturghie oficiata de un sobor de preoti. Prin contributia credinciosilor si a bisericii, au fost impartite 300 de pachete de alimente celor cu posibilitati materiale reduse, in semn de milostenie fata de semeni si de recunostinta fata de ocrotitoarea sfantului lacas.
Va impartasim, prin aceste imagini, bucuria duhovniceasca, tihna si emotia pe care noi toti le-am trait in aceasta zi festiva in biserica noastra parohiala, ce poarta Hramul Sf Ecaterina!
„Imparatesei si Maicii lui Dumnezeu, Preacuratei Fecioare Maria, tu te-ai aratat vrednica de dragoste, inteleapta Ecaterina, caci cu Duhul Sfant umbrindu-te, ai lepadat de la tine toata dorirea pamanteasca si te-ai logodit cu Mirele tau cel ceresc spre a capata viata nemuritoare; pentru aceasta, iti cantam:
Bucură-te, porumbiță cuvântătoare;
Bucură-te, dulce privighetoare;
Bucură-te, frumusețe netrecătoare;
Bucură-te, mielușea încântătoare;
Bucură-te, minte înaltă;
Bucură-te, tânără preaînvățată;
Bucură-te, fecioară blândă și înțeleaptă;
Bucură-te, inimă tare și neîntinată;
Bucură-te, lauda învățaților;
Bucură-te, dulceața maicilor;
Bucură-te, mângâierea săracilor;
Bucură-te, apărătoarea bătrânilor;
Bucură-te, Ecaterina, mare muceniță a lui Hristos!
Bogatiile pamantului si marirea parinteasca lepadand, viata curata ai trait, Sfanta Mucenita Ecaterina; si indeletnicindu-te mai ales in dreapta credinta, calea cea neratacita a lui Hristos ai luat si te-ai inchinat Lui,
cantand: Aliluia!”
….Cititi tot Acatistul Sfintei Ecaterina aici.
….Cititi despre viata Sf Ecaterina aici.
Ce este hramul?
Legatura dintre o comunitate ortodoxa, o biserica si hramul acesteia este una stransa, pe plan istoric, duhovnicesc si misionar. Orice biserica ortodoxa a fost construita pentru cinstirea unuia sau mai multor sfinti sau praznice imparatesti. Sarbatorirea hramului ales, la data cuvenita, este nu doar un prilej aparte pentru rugaciune colectiva in cadrul Sfintei Liturghii, ci si un bun moment de reamintire a etapelor si evenimentelor esentiale din istoria bisericii respective.