Istoric

Va invitam intr-o incursiune in istoria Parohiei Belu Pieptanari, pentru a cunoaste mai mult despre Biserica Sfanta Ecaterina.

Perimetrul Parohiei

Parohia Belu Pieptanari ortodoxa este situata in partea de sud a orasului Bucuresti, intre Bulevardul Pieptanari si Sos. Giurgiului, fosta intreprindere Autobuzul, str. Verigei si strazile dinspre str. Toporasi pana str. Vlad Voda.

Ca unitate parohiala, a luat fiinta in anul 1937, prin separarea de Parohia Progresul, care avea o mica bisericuta pe str. Sura Mare, ulterior demolata.

Construirea bisericii de caramida

Biserica Sfanta Ecaterina a fost construita in anul 1943, in str. Ostrovului nr.11, prin contributia enoriasilor si a altor oameni de bine. La ridicarea ei, s-a folosit caramida provenita din demolarea fostei Hale de Peste din str. Lanariei. Materialul a fost donat de Primaria Sectorului 3 Albastru (cum se numea la vremea aceea autoritatea locala).
Biserica a fost construita sub forma de nava, initial fara turla, deoarece se preconiza ridicarea altui lacas de cult.
Tarnosirea bisericii Parohiei Belu Pieptanari a fost realizata in acelasi an, la data de 19 decembrie 1943, de catre P.S. Anastasie Dinca, vicar patriarhal.
Hramul Bisericii – Sfanta Mare Mucenita Ecaterina – este praznuit in fiecare an la 25 noiembrie. Acest hram a fost ales din pretuire fata de viata si virtutile Sfintei Ecaterina, Mare Mucenita intru Hristos.
De asemenea, alegerea a avut la baza recunostinta enoriasilor fata de doamna Ecaterina Bogdanescu si dorinta lor de a-i cinsti memoria. Aceasta, impreuna cu sora sa, Maria Lascu, au donat terenul pe care s-a ridicat biserica pentru Mahalaua Belu.

Dezvoltarile de dupa razboi

In anii razboiului si mai ales dupa terminarea lui, a fost construita clopotnita, s-a imprejmuit curtea bisericii cu gard din zid si fier forjat si s-a zidit o magazie. Aceasta magazie s-a daramat la cutremurul din 1977. Ulterior, s-a rezidit pe vechea temelie o camera mortuara si o mica magazie noua. Interiorul Bisericii Sfanta Ecaterina a ramas nepictat pana in anul 1981, cand au inceput lucrarile de pictura in ulei. Acestea au fost executate de pictorul Gheorghe Busuioc si ucenicul sau, Paltineanu Teodor, si finalizate in 1983.

Renovarea si modernizarea Bisericii Sfanta Ecaterina

Odata cu venirea in anul 2004 a preotului paroh Mihai Gheorghe si a preotului co-slujitor Radita Ionel, pe langa alte imbunatatiri, a inceput o noua etapa de amenajare si consolidare a Bisericii Sfanta Ecaterina.
Intre anii 2007 si 2011, partea din fata, tinda, a fost daramata, rezidindu-se fata bisericii cu turla. In prezent, biserica are o capacitate de 200 de persoane, din care 120 locuri pe scaune si strane.
Puteti vedea imagini din timpul acestei etape a istoricului in pagina FOTO – Lucrari de renovare.

Tot in aceasta perioada s-a inceput restaurarea picturii de catre acelasi pictor Paltineanu Teodor. Noua tinda a fost pictata de Horju Mihail.

Din anul 2005, Biserica Sfanta Ecaterina a fost inzestrata cu centrala termica, iar din 2007 si cu apa curenta. Credinciosii Parohiei Belu Pieptanari beneficiaza astfel de conditii optime de climat si curatenie, pentru participarea lor la slujbele religioase oficiate in Sfanta Biserica.
De asemenea, in anul 2011, a fost reamenajata camera mortuara in totalitate. In 2012 magazia existenta a fost renovata dandu-i-se alta destinatie, aceea de Cancelarie parohiala.
In 2014, in curtea Bisericii Sfanta Ecaterina s-a ridicat si un lumanarar din zid.
De mentionat ca toate aceste lucrari au fost facute prin contributia unor enoriasi, cu deosebire familia Tone, familia Smarandoiu, familia Teodorescu Paul si, nu in ultimul rand, cu ajutorul Primariei Sectorului 5.
Din 2016, biserica are si 48 de strane din lemn sculptat, realizate prin contributia unor credinciosi. Vechea podea de lemn a bisericii a fost inlocuita cu granit.

In 2017, aleile din curtea Bisericii Sfanta Ecaterina au fost pavate cu granit.

Din 2019, Biserica Sfanta Ecaterina – Parohia Belu Pieptanari are o noua catapeteasma sculptata manual in lemn de stejar, de catre vrednicul de pomenire preot-sculptor Niculescu Gheorghe, precum si usi din lemn sculptat.

Primavara anului 2020 a adus dificultati majore atat pentru credinciosi, odata cu inchiderea bisericilor din cauza pandemiei de Covid-19, cat si pentru parohie si gospodarirea bisericii. Starea de urgenta ne-a surprins cu lucrari incepute in Sfantul Altar. Insa cu ajutorul Bunului Dumnezeu si a donatiilor enoriasilor, sub coordonarea preotului paroh Mihai Gheorghe, in anul 2020 au fost finalizate urmatoarele lucrari:

– inlocuirea vechii podele deteriorate si denivelate a Sfantului Altar, cu pardoseala din granit de interior;
– montarea pavajului-contur exterior de granit al Bisericii;
– pavarea intregii curti a Bisericii (100 m.p.) cu pavele de beton gri si visiniu;
– decorarea catapetesmei, inspre interiorul Sfantului Altar, cu icoane simetrice cu fata dinspre naos a acesteia.

Moastele Sfintei Ecaterina

Pe langa obiectele de cult si cele doua clopote, din ianuarie 2015, Biserica Parohiei Belu Pieptanari a fost binecuvantata si cu o racla cu particica din moastele Sfintei Ecaterina, ocrotitoarea lacasului de cult. Acestea sunt asezate pe o axionita in partea dreapta, la intrarea in Sfantul Altar.
Acest lucru a fost posibil cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, prin stradania preotului paroh Mihai Gheorghe si cu cheltuiala exclusiva a familiei Maria, Ana Maria si Gheorghe Tone.

Preoti slujitori

De-a lungul celor aproape opt decenii de existenta a sa, Biserica Sfanta Ecaterina din Parohia Belu Pieptanari a avut drept preoti slujitori pe: Petreanu Gheorghe – ctitor, Voinescu Nicolae, Grosu Nicolae, Costache Teodor, Georgescu Ilie, Mihailescu Ilie, Mihai Gheorghe – preot paroh (2004-2021), Radita Ionel.