Hram

Cum a fost ales hramul bisericii?

Biserica Parohiei Belu Pieptanari are Hramul Sfanta Ecaterina, praznuit in fiecare an la 25 noiembrie. In biserica parohiala se afla, spre inchinare, o racla cu particica din moastele Sfintei Ecaterina.

Alegerea acestui hram, in 1943, la tarnosirea actualei Biserici Sfanta Ecaterina din Parohia Belu Pieptanari a avut la baza mai multe criterii. Ele cuprind atat aprecierea credinciosilor fata de virtutile, credinta nestramutata si intelepciunea Sfintei Ecaterina, cat si recunostinta fata de Ecaterina Petre Bogdanescu. Aceasta, impreuna cu sora sa Maria Lascu, a donat terenul pe care s-a ridicat lacasul.

Cine este Sfanta Mare Mucenita Ecaterina?

Sfanta Ecaterina s-a nascut in jurul anilor 282 – 287 si a murit in anul 305 d.Ch. A facut parte dintr-o familie nobila, fiind fiica guvernatorului Alexandriei, Costus. Pe langa frumusetea, virtutea si bogatia ei, tanara Ecaterina era si foarte inteleapta. Ea i-a intrecut pe invatatii vremii prin cunostintele ei vaste de oratorie, filosofie, medicina, farmacologie. Dar, mai ales, s-a remarcat prin marea ei iubire fata de credinta crestina.

Contemporana cu imparatii Maxentius si Maximian, cruzi prigonitori ai crestinilor, Ecaterina a refuzat sa renunte la credinta ei. A refuzat, de asemenea, sa se marite cu imparatul Maximian. Dupa cum citim in Vietile Sfintilor, prin exemplul sau de curaj si credinta neclintita, ea a convins pe multi sa se crestineze, inclusiv pe imparateasa. Din toate aceste motive, Sfanta Ecaterina a fost torturata si decapitata la ordinul imparatului. Asa a devenit o mare mucenita intru Hristos. Ingerii au dus trupul Sfintei Ecaterina pe Muntele Sinai.

Sfanta Ecaterina este ocrotitoarea intelectualilor, a studentilor si a elevilor, precum si a celor ce poarta numele de Ecaterina, Catalin sau Catalina.

Viata Sfintei Mari Mucenite Ecaterina

Pe vremea paganului imparat Maximian (inceputul anilor 300 d.Chr.) se afla in cetatea Alexandriei o fecioara cu numele Ecaterina, fiica lui Costa, cel care fusese mai inainte imparat. Ea, fiind de optsprezece ani, era foarte… [citeste mai mult]

Acatistul Sfintei Mari Mucenite Ecaterina

Condac 1: Vrednicei de lauda, mucenitei Ecaterina, care cu darul de la Dumnezeu si cu invatatura ei cea preainaltă a uimit stiinta invatatilor de atunci si a intrecut limba oratorilor pagani prin buna ei cuvantare, sa-i aducem cantare de biruinta, ca prin ale ei rugaciuni sa ne izbavim de ispitele vrajmasilor si sa-i cantam: Bucura-te, Ecaterina, mare mucenita a lui Hristos! …. [citeste mai mult]